Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Смолигівська громада» (код ЄДРПОУ: 04332393) був реорганізований і увійшов до складу Торчинської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-69 - Метастудія (Вінниця)
Vlada.ua - розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Смолигівська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Торчинської громади

ДОРОГИ, ШКОЛИ ТА АГРАРНИЙ БІЗНЕС: ПРО ЩО ГОВОРИЛИ З НАРДЕПОМ В СМОЛИГІВСЬКІЙ ОТГ

Про перспективи та ризики децентралізації, підтримку фермерів та нові напрацювання говорили під час зустрічі із народним депутатом України Вячеславом Рубльовим жителі Луцького району.

Як відомо, в українському Парламенті стартував тиждень роботи з виборцями народних депутатів. Тож кожен нардеп впродовж цього часу має відвідати свій виборчий округ.

Найперше Вячеслав Рубльов відвідав село Хорохорин, що в Смолигівській ОТГ, Луцького району. Ще будучи депутатом обласної ради Вячеслав Рубльов домігся виділення коштів на ремонт дороги в селі. Щоправда, грошей не вистачило, аби залатати усю розбиту ділянку. Тож народний депутат спільно з керівництвом ОТГ надалі працюватиме над тим, аби полагодити дорогу повністю.

В школі, яка функціонує в Хорохорині, навчається близько 100 дітей - і місцевих, і тих, які доїжджають із інших сіл. Навчальний заклад дуже просторий та гарний. Тут новенький ремонт, сучасне обладнання для навчання. Щоправда, у школі немає спортзалу, що не додає комфорту місцевим школярам. Ще одна проблема, з якою тут стикнулися діти і вчителі: після Великодня освітній заклад пограбували.

«Зі школи викрали 8 комп'ютерів, один із яких вчительський, три принтери, мультимедійну дошку і 3 проектори», - розповідають місцеві педагоги.

Кажуть: для них це було як грім серед ясного неба і стало дуже болісною проблемою, адже обладнання потрібно знову купувати.

Та крім проблем, є чим і пишатися у Хорохорині. Тут за кошти Світового банку будують новеньку амбулаторію для сімейних лікарів та планують розпочати грандіозний проект – створення логістичного центру.

«Село Хорохорин відоме тим, що тут вирощують полуницю та пекінську капусту, - розповідає староста села Хорохорин та Михайлівка Анатолій Мельничук. – Тому люди потребують знань та вмінь, та розуміння того, як вийти на ринок. Саме для цього ми хочемо створити логістичний центр – щоб забезпечити людей доступом до відповідей на всі питання, які будуть виникати в процесі ведення їхнього бізнесу».

Ще одна проблема для Смолигівської ОТГ – об’єднання з Торчинською ОТГ. Згідно зі змінами перспективного плану Волині Смолигів будуть приєднувати до Торчинської громади. За словами тутешньої голови Галини Прус, для них ці зміни не дадуть нічого хорошого.

«Зараз ми спроможна громада. Ми маємо кошти, які вкладаємо в капітальне будівництво, в ремонти, в розвиток. Після приєднання до Торчина в нас цієї можливості не буде», - каже Галина Прус.

Що ж до питань народному депутату, то тут їх маса: і щодо аграрного законодавства, медичної реформи, системі оподаткування, освіти, дотації для сільського господарських виробників.

«Дуже хотілося, аби законодавство змінилося так, щоб сільські виробники отримували заохочення від держави на 1 га. Коли виробник буде зареєстрований, щоб платив податки, і отримував дотації. Хотілося б, аби держава повернула нам податок на нерухомість, тобто щоб не було пільг, адже такий податок є основним надходженням до бюджетів громад закордоном. Хочеться, аби були пільгові кредити для будівництва молодих сімей, щоб наша молодь лишалися тут працювати», - підкреслює голова громади.

Народний депутат каже: громада успішна, та дійсно правильно вкладає гроші в соціальну інфраструктуру, тому переконаний: таким громадам потрібно допомагати та стимулювати їх.

«В Смолигівській ОТГ є дуже багато дітей, громада успішно створює їм умови для розвитку, але я думаю, що потрібно буде залучити кошти, аби будувати спортивну інфраструктуру. Крім того, школі села Хорохорин потрібно допомогти із ремонтом приміщень, а селу – з ремонтом дороги. Переконаний, що будемо на це залучати державні кошти», - підкреслив Вячеслав Рубльов. Що ж до об’єднання, то свою думку нардеп висловлюватиме на комітеті з питань організації державної влади, місцевого самоврядування.



« повернутися до списку новин


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Rda.org.ua, Rayrada.org.ua, School.org.ua, Osv.org.ua