Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Смолигівська громада» (код ЄДРПОУ: 04332393) був реорганізований і увійшов до складу Торчинської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-69 - Метастудія (Вінниця)
Vlada.ua - розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Смолигівська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Торчинської громади

У Волинському РВ АМУ відбувся практикум щодо реформування системи соціального захисту

 11 / Березень, 2020

10 березня у Волинському регіональному відділенні Асоціації міст України відбувся практикум із застосування законодавства на тему: «Реформування системи соціального захисту. Особливості роботи з особами з інвалідністю, учасниками АТО, внутрішньо переміщеними особами та іншими категоріями населення». Захід організовано в рамках проєкту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID, та у співпраці з Волинським обласним центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування.

Учасниками практикуму стали міські, селищні голови, профільні заступники, фахівці підрозділів з питань соціального захисту населення: керівник навчально-методичного відділу Волинського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації органів державної влади та місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Ольга Мойсік, представники Волинської обласної державної адміністрації: заступник директора – начальник управління соціальних гарантій департаменту соціального захисту населення Людмила Сірбіненко, заступник директора - начальник управління у справах осіб з інвалідністю, соціальних послуг та сімейної політики департаменту соцзахисту населення Валентина Ковальчук, начальник відділу соціальних допомог та житлових субсидій департаменту соцзахисту населення Олена Маркусик, начальник відділу у справах учасників антитерористичної операції та пільг департаменту соцзахисту населення Наталія Семенюк, головний спеціаліст відділу сімейної політики та протидії торгівлі людьми департаменту соцзахисту населення Яна Фурманюк.

На початку заходу в.о.виконавчого директора Волинського РВ АМУ Мар’яна Конончук представила діяльність Асоціації міст України, зокрема проєкт «ПУЛЬС». Вона наголосила на важливості та актуальності обраної для практикуму теми.

«Реформування сфери соціальної сфери і, відповідно, надання соціальних послуг – частина незворотного процесу децентралізації. З 1 січня 2020 року набув чинності Закон України «Про соціальні послуги» в новій редакції. Тепер ОТГ постає питання розділити, а відповідно перебрати на себе, власні та делеговані державою повноваження щодо надання соціальних послуги. І хай наразі ОТГ неспроможні, насамперед, фінансово, перебрати на себе повноваження у сфері надання соціальних послуг, ми повинні усвідомити важливість цього процесу, який наблизить надання послуг, до кожного жителя громади. Реалізації цього практикуму завдячуємо проєкту «ПУЛЬС». Завдяки йому ми отримали змогу донести до фахівців у сфері надання соціальних послуг в ОТГ особливості впровадження цього закону, що забезпечує розширення повноважень органів місцевого самоврядування щодо надання соціальних послуг жителям їхніх муніципалітетів», – сказала Мар’яна Конончук.

Модератор заходу, начальник управління соціальних гарантій департаменту соціального захисту населення Волинської ОДА Людмила Сірбіненко, зауважила, що питання соціального захисту процес децентралізації зачепив практично в останню чергу: «Спершу була освіта, потім медицина, а тепер і соцзахист. Наше міністерства не поспішало запускати всі ці процеси, бо, працювати в цій системі, бачите, досить складно. Тут усе так треба змінювати, щоб не нашкодити нікому, бо  система соцзахисту дуже розгалужена і охоплює всі верстви населення».

    

У ході практикуму про впровадження Закону України «Про соціальні послуги», як дієвого механізму адміністрування соціальних послуг послуг, розширення повноважень органів місцевого самоврядування щодо надання базових соціальних послуг на рівні громади, соціальних захист осіб із інвалідністю, особливості забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, надання реабілітаційних послуг дітям із інвалідністю, докладно присутнім розповіла Валентина Ковальчук, начальник управління у справах осіб з інвалідністю, соціальних послуг та сімейної політики департаменту соцзахисту населення Волинської ОДА.

Зокрема вона порадила працівникам соцзахисту в ОТГ добре вивчити ситуацію в громадах щодо людей, які отримують і потребують соціального захисту. Також спікер наголосила, що не варто нехтувати досвідом колег і шукати шляхи надання вищого рівня послуг: запроваджувати нові сервіси, використовувати інноваційні техніки, методики щодо реабілітації дітей, які потрапили у складні життєві обставини, діяльність сімейних судів щодо захисту прав дітей, а також послуги з догляду за літніми людьми, діяльність різних стаціонарних установ.

«Згідно нової редакції закону розділяються повноваження між органами державної влади та органами місцевого самоврядування. Законом визначено три рівні відповідальних органів: державний – Мінсоцпотітики і Державна соцслужба, регіональний – ОДА та її департамент соціального захисту населення, а місцевий – міста обласного значення, райони та ОТГ. Також він затвердив 17 базові соціальних послуг отримання яких гарантується на місцевому рівні, а саме в ОТГ, кожному громадянинові», – повідомила спікер.

    

Свою думку щодо цього висловив і консультант з бюджетних питань АМУ Василь Гром, який теж вважає процес незворотнім.

«Якщо хтось думає, що це процес, який можна буде відмотати назад, то цього не буде. Він логічний, бо ваші люди – ваш клопіт. Незворотній, бо районних бюджетів у 2021-му не буде і там складчина відпадає, хіба буде в територіальному центрі суперкерівник, який зможе утримувати цю установу з вашою підтримкою. Це називається спільний проєкт, спільного фінансування відповідних бюджетів і ми до цього прийдемо. Те, що сьогодні «вісить» на обласному бюджеті, це тимчасово, бо його доходи цього витримати не можуть. Звичайно, буде складно, бо механізм вертикального вирівнювання, як і дотації, розраховується на середній показник із врахуванням чисельності населення, зокрема і того, що потребує соціальних послуг. Тому вже варто, маючи базу бюджету 2020 року, моделювати 2021-ий рік у нових умовах із врахуванням реальних можливостей», - пояснив він.

Людмила Сірбіненко також розповіла учасникам заходу про реалізацію функцій соціального захисту в ОТГ та функціонування програмного комплексу «Соціальна громада». Програмний комплекс «Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада» - це клієнт-серверний WEB-додаток, який розроблено для наближення адмінпослуг соціального характеру мешканцям ОТГ: державних допомог, субсидій та пільг. Додаток дозволить пришвидшити в часі отримання мешканцями ОТГ послуги за місцем проживання, що в свою чергу дасть змогу прискорити ухвалення рішення по справі, вдвічі швидше. Зараз в програмному комплексі «Соціальна громада» працюють Зимнівська та Любешівська ОТГ, де вже приймають заяв на отримання державних допомог, субсидій та пільг не лише в центральній садибі, але й в старостинствах. До програми приєднуються й інші ОТГ. Місцевим бюджетам це обходиться від 8 до 12 тисяч грн, з яких 1200 грн -  плата за обслуговування криптосерверу. У подальшому послуга на рік коштуватиме 100 грн на місяць.
Модератор зауважила, що у амбітних планах до кінця року підключити всі ОТГ до «Соціальної громади».

Окрім того, на практикумі йшлося про соціальний захист сімей із дітьми, сімей, в яких виховуються діти з інвалідністю, малозабезпечених сімей та інших соціально вразливих сімей; верифікацію соцвиплат; повноваження ОТГ у сфері соцзахисту учасників АТО, Революції Гідності; особливості забезпечення пільговиків житлом; виявлення та ідентифікація осіб, потерпілих від торгівлі людьми. Учасники розглянули практичні питання щодо реалізації оновленого порядку надання житлових субсидій та оновленого порядку надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг.

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)



« повернутися до списку новин


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Rda.org.ua, Rayrada.org.ua, School.org.ua, Osv.org.ua