Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Смолигівська громада» (код ЄДРПОУ: 04332393) був реорганізований і увійшов до складу Торчинської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-69 - Метастудія (Вінниця)
Vlada.ua - розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Смолигівська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Торчинської громади

Тренінгові навчання у громадах Волині в рамках проєкту “Участь в дії: практики взаємодії влади та громади"

На изображении может находиться: 3 человека, люди сидят и ребенок, текст «участь в дй: практики взаемоди влади ?? мади»

Розвиток Волині

Послаблення карантину дало можливість відновити тренінгові навчання у громадах Волині в рамках проєкту “Участь в дії: практики взаємодії влади та громади”.

З’ясувати особливості понять «гендер» та «гендерна рівність», попрацювати із нормативними документами та формулюваннями, вжитими в Законі України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» мали можливість учасники та учасниці навчання «Основи гендерної рівності», які відбулися протягом чеврня-липня у Смолигівській, Литовезькій, Зарічанській, Смідинській та Голобській ОТГ, які беруть участь в проекті.

«Кожне суспільство має свої гендерні особливості в силу свого історичного розвитку та економічної спроможності. Тому й ролі жінок і чоловіків в різних типах суспільства проявляються по-різному. Цим також пояснюється різне ставлення до обох статей та очікування від них. Аби почати впроваджувати гендерні цінності, потрібно найперше не стигматизувати дітей, виховуючи їх як чоловіків і жінок, що нібито повинні робити стереотипні речі, бо вони народились дівчинкою чи хлопчиком. І в суспільстві немає жіночих чи чоловічих проблем, є проблеми певних верств і вирішення їх залежить від того, хто у фокусі – жінки чи чоловіки. І послуги, відповідно, мають отримувати саме ті, хто в групі ризику. Це означатиме раціональний підхід до витрачання коштів на вирішення певної проблеми», - розповідала тренерка проекту, докторка політичних наук, керівниця ГО «Гендерний центр Волинської області» Oksana Yarosh.

Упродовж занять учасники тренінгів ознайомились із досвідом Європейського парламенту щодо відсоткового співвідношення чоловіків і жінок, міжнародними нормативно-правовими актами гендерного спрямування, конкретними ситуаціями, коли депутатки-мами розбивали стереотипи щодо ролі жінок у суспільстві, а також особливостями гендерного мапування та гендерної статистики, яке враховує побажання різних верств населення під час розбудови певних об’єктів. Не обійшли увагою і історію Українського парламенту, зокрема обговорили роботу міжфракційного депутатського об’єднання «Рівні можливості», у якому незалежно від партійної приналежності займаються питаннями впровадження гендерної рівності, проаналізували особливості реєстрації політичних партій щодо кількісного складу у них чоловіків та жінок, пригадали повноваження посадових осіб, які займаються впровадженням гендерної рівності від президента до нижчих чиновників по вертикалі і горизонталі.

Під час роботи у малих групах учасники та учасниці тренінгів опрацювали окремі статті базового Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», обговорили їх застосування і те, чи працюють вони на практиці, а також презентували результати командних обговорень.

«Великою проблемою для українського суспільства залишається рівень насильства і те, що поки що лише невеликий відсоток жінок захищає свої права. Тому на місцях важливо вчити звертатися до відповідних служб у випадку вчинення насильства і підвищувати рівень довіри до тих, хто відстоює права людей, які піддаються насильству. Йдеться не лише про жінок, хоча в фокусі ризику щодо домашнього насильства – саме вони, а й про літних людей і навіть про чоловіків. З січня 2019 року в Україні змінилося законодавство, насильство серйозно карається. Проте досі гострою є проблема кризових центрів підтримки у випадках насилля, і на Волині зокрема», - наголосила пані Оксана Ярош.

Проект «Участь в дії: практики взаємодії влади та громади» реалізується громадською організацією «Розвиток Волині» та фінансується в рамках Фонду підзвітності Міністерства закордонних справ Нідерландів.



« повернутися до списку новин


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Rda.org.ua, Rayrada.org.ua, School.org.ua, Osv.org.ua