Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Смолигівська громада» (код ЄДРПОУ: 04332393) був реорганізований і увійшов до складу Торчинської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-69 - Метастудія (Вінниця)
Vlada.ua - розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Смолигівська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Торчинської громади

Самозайнятість населення – перспектива розвитку сільських територій

     З серпня 2015 року на Волині створено Смолигівську сільську об’єднану територіальну громаду, головою якої є Галина Прус. В селі Хорохорин, що входить до згаданої ОТГ запроваджено унікальний досвід становлення господарів шляхом самозайнятості, а саме вирощування ягід полуниці та пекінської капусти.

     14 березня директор департаменту агропромислового розвитку Юрій Горбенко зустрівся з в.о. старости сіл Хорохорин та Михайлівка Анатолієм Мельничуком і власниками особистих селянських господарств з Хорохорину щоб поцікавитися досвідом самозайнятості.

     Як стало відомо, ось уже декілька років вирощуванням полуниці та пекінської капусти, як нішевих культур в селі займаються усі жителі, іншої зайнятості на цій території немає. І навіть в.о. старости минулого року вирощував полуницю на 0,17 га. Відтак, у весняно-літній період угіддя господарів Хорохорину червоніють від налитої сонцем полуниці, а восени дозріває пекінська капуста.

     Кожен мешканець має в обробітку від 2 до 10 га землі, де щороку вирощують полуницю та пекінську капусту на площі від 0,1 до 3 га. Окрім того, господарі вирощують і інші культури, дотримуються сівозміни.

     Приємно зазначити, що живе громада села досить дружно, сусіди допомагають один одному обробляти землю та збирати урожай, так звана взаємовигідна співпраця.

     Юрій Горбенко розповів селянам про можливість отримання фінансової підтримки з обласного бюджету, яка сприятиме розвитку господарств. Актуальною для тутешніх жителів є дотація за посадку садів і ягідників, яка надається на умовах співфінансування з обласного та місцевого бюджету у розрахунку 5+5 тис. грн. на 1 га господарствам, які мають в обробітку до 50 га, на площі що не перевищує 5 га. Також господарі можуть скористатися відшкодуванням відсотків кредитів банків у національній валюті, використаних на будівництво та реконструкцію сховищ, придбання тракторів та започаткування агробізнесу в сільській місцевості для молоді до 35 років.

     Наступним кроком у розвитку господарств села може стати кооперація, яка без сумніву відкриє нові перспективи та можливості перед одноосібниками, дасть можливість та поштовх для створення переробних потужностей. До слова, Комплексною програмою розвитку АПК Волині передбачено часткове відшкодування вартості холодильного та іншого обладнання з переробки сільськогосподарської продукції та техніки вітчизняного виробництва для обробітку землі в розмірі до 50% вартості, але не більше 100 тис. грн. для сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

 

  

 

   На фото з ліва на право: власники ОСГ Анатолій Сікора,

                Олександр Зінчук, Богдан Зінчук                                            Надія Червінська та Юрій Горбенко

  

 

 

     Присутня на зустрічі власниця особистого селянського господарства Надія Червінська зауважила, що згадані програми підтримки діють за прикладом польських, де вони уже підтвердили свою ефективність, а відтак зможуть дати поштовх для розвитку вітчизняних виробників.

     Сьогодні ж полуницю хорохоринці реалізовують одразу після збору, оскільки ягоди швидко псуються, а селяни не мають потужностей для її переробки та зберігання. А от пекінська капуста зберігається в овочесховищах та погребах, які є чи не у кожному обійсті. Юрій Горбенко оглянув одне із найбільш потужних сховищ, де ще досі зберігаються овочі. Власник сховища, одноосібник Богдан Зінчук продемонстрував об’єкт.

 

  

 

 

 

     В рамках робочої поїздки Юрій Горбенко зустрівся з головою Смолигівської сільської ОТГ Галиною Прус та спеціалістом з розвитку сільських територій ОТГ Мариною Мольчак.

     Галина Прус зазначила, що завдяки самозайнятості сільського населення та роботі неподалік розташованого заводу ТМ «Торчин», серед жителів громади немає проблем зайнятості та пошуку роботи за кордоном.

     Юрій Горбенко акцентував, що завданням влади є допомогти селянам господарювати на власній землі, розвиватися, створювати робочі місця та наповнювати місцеві бюджети. Очільник аграрного відомства наголосив на важливості інформування населення про наявні дотації та програми підтримки із бюджетів усіх рівнів.

 

    

 

     Також в рамках робочої поїздки Юрій Горбенко взяв участь у навчальному візиті сільських голів та голів ОТГ Волинської області, де вивчали досвід організації та функціонування сільської ОТГ за прикладом Смолигівської. Захів відбувся в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.

     Виконавчий директор ВРВ АМУ Богдан Самойленко, консультанти Валентин Малиновський та Василь Гром.

 

  

 

  



« повернутися до списку новин


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Rda.org.ua, Rayrada.org.ua, School.org.ua, Osv.org.ua