Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Смолигівська громада» (код ЄДРПОУ: 04332393) був реорганізований і увійшов до складу Торчинської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-69 - Метастудія (Вінниця)
Vlada.ua - розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Смолигівська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Торчинської громади

Вечір колядок

  19 січня закінчувався дванадцятиденний період святок. Вже відсвяткували Різдво з 12 стравами, Василя з багатим святковим столом та Хрещення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа.

  Різдвяні свята для мене ще з дитинства були найулюбленішими та випромінювали магію. Я чекала сходження зірки, бігала та заглядала на небо. Мама казала, що бабуся з дідом ставили на покуті «дідуха» на врожай і достаток. Ми несемо сінце, я кладу часник по кутках на стіл, бо цієї ночі гуляє нечиста сила та гроші. Ми запалюємо свічку, завжди молимося і мама несе кутю в рукавиці, куди кладемо гроші, щоб цілий рік водилися. Меншими дітьми, так як нас двоє дівчаток, залазили під стіл та мекали, мукали, іржали, квоктали, крякали – щоб уся живність плодилася, щоб курчата й каченята водилися. І перша ложка куті була для бджіл – кидали її до стелі, щоб рої велися. Тепер не кидаємо, бо стелю не хочемо псувати. Мама каже, що скільки зернинок прилипне до стелі, стільки роїв приб»ється за рік. На столі 12 страв, і усі пісні.

  Багато людей знаю, які готують звичайні страви і нехтують тим, щоб зготувати пісне. Думаю, це ті люди, які не шанують наші традиції, не бережуть історії, не правильно виховують своїх дітей, недостатньо духовно багаті. Хоча, не мені їх судити…

   Колеги кажуть, що ще потроху з кожної страви господар несе до хліва худобі, щоб не скаржилася. Кутю дають курам, щоб гарно неслися. І залишаємо кутю на столі з ложкою для померлих душ рідних.

  Наставало Різдво…

  Споконвіку існував у нашому народі гарний звичай колядувати прославляючи Новонародженого Месію, бажаючи при цьому один одному і господарям щастя-здоров'я, многих літ і всіляких щедрот Господніх . Не оминула ця традиція і нашу громаду. У п’ятницю в БК с.Сарнівка, відбувся Різдвяний концерт, де побувала одна із жительок громади - Яценюк Оксана.

  Розповідає, ділиться почутим та побаченим, що, оскільки, українська традиція відзначення Різдвяних свят незмінно пов’язана з колядуванням, то зі сцени лунали віншування та різдвяні привітання. Свято було зігріте теплом усмішок та Божої любові. Приємно було бачити багато молоді і діток, це свідчить про те, що в нашій громаді живуть люди, які шанують наші традиції. Окрасою вечора стала сценка про свекрух і невісток, яка закликає нас до любові, миру та прощення. Зі словами вдячності та з привітаннями, виступив настоятель Свято-Миколаєвського храму с.Смолигів отець Миколай та голова громади Прус Галина Дмитрівна, яка всіх привітала та розповіла про свято Народження Христа.

 Висловлюємо величезне ДЯКУЮ усім колядникам і організаторам свята за гарні колядки і вінчування, за атмосферу любові й тепла. Дай Вам Бог здоров'я, щастя, миру і добра.

НОВА ЗОРЯ

Нова Зоря засяяла над світом

По милості Великого Творця,

Щоб очищали ми — Господні діти

Її промінням душі і серця.

Нова Зоря звістила нам новину,

Яку несуть народи з уст в уста,

Благословляючи ту зоряну годину,

Як світ побачив юного Христа.

І непорочний Агнець, так пророче

Народжений під золотом зорі,

Вдивляється сьогодні в наші очі,

Проміниться добром на вівтарі.

Христос рождається, щоб вічно бути з нами!

І знову світ вітає те Маля!

Бог є Любов, яка не перестане,

І сяє в небесах Нова Зоря!

 

Підготували Яценюк О. та Слободюк І.

 



« повернутися до списку новин


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Rda.org.ua, Rayrada.org.ua, School.org.ua, Osv.org.ua