Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Смолигівська громада» (код ЄДРПОУ: 04332393) був реорганізований і увійшов до складу Торчинської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-69 - Метастудія (Вінниця)
Vlada.ua - розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Смолигівська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Торчинської громади

Поштовх для розвитку та процвітання Смолигівської громади

 
 

  Смолигівська сільська рада стала першою у Луцькому районі об»єднаною територіальною громадою на чолі з досвідченою сільським головою Прус Галиною Дмитрівною. Це особливе волинське село.

   У 2015 році пощастило виграти та успішно реалізувати у 2016 році проект громадської організації «Крило надії» по будівництву вуличного освітлення в селі Смолигів, вул. Миру Луцького району. Модернізація з використанням ВДЕ («Енергії сонця»), спільно з програмою розвитку ООН (Проект «Місцевий розвиток орієнтований на громаду»).

    Село Смолигів має протяжність 2 км. Вуличного освітлення не було, що створювало незручності місцевим жителям. Більша частина населення працює на заводі «Nestle». Доїзджають люди до роботи велосипедами в темну пору доби, що сприяє виникненню небезпечних ситуацій, які можуть загрожувати життю та здоров»ю людей. Гостро стояло питання з освітленням центральної вулиці села.

   Тепер уже з посмішкою розповідає Гончарук Яна Олександрівна, як розпочиналося створення громадської організації. Її обрали головою ГО «Крило надії» на установчих зборах 19 березня 2015 року. На добровільних засадах залучено бухгалтера Оленюк Ольгу Вікторівну для ведення фінансової звітності та обрано секретарем Яценюк Оксану Василівну, яка займається веденням діловодства. Члени ГО пройшли навчання з «Управління ГО», «Спільне планування», «Розробка мікро-проектних пропозицій». Велика підтримка була надана від координатора проекту «Місцевий розвиток орієнтований на громаду – ІІІ» Оксани Гузь, яка проводила навчання по проекту.

   Загальна вартість проекту становить 427 896,00 грн.

З них внески сторін:

проект – 320 700,00 грн.;

ГО «Крило надії» - 21 397,00 грн.;

сільська рада – 25 800,00 грн.;

районна рада – 30 000,00 грн.;

обласна рада – 30 000,00 грн.

   У вересні 2015 року громадська організація провела конкурс тендерних пропозицій по виконанню підрядних робіт. У конкурсі брало участь чотири підприємства. Найнижчу ціну за виконання робіт по будівництву лінії освітлення запропонувало ПП «СвітлодарПлюс».

   Перелік основних робіт, що були виконані у рамках проекту:

  - встановлення залізобетонних стоякових опор (24 шт.);

  - встановлення світильників для світлодіодних ламп;

  - влаштування сонячного модуля;

  - монтаж акумуляторної батареї.

   До переваг світлодіодних систем освітлення на сонячних батареях відноситься можливість значно економити споживання електроенергії у порівняння з джерелами світла інших типів (люмінесцентні та лампи розжарювання), досить високий коефіцієнт корисної дії – близько 90%, світлодіодні лампи не випромінюють ультрафіолету – їх світло практично ідентичне природному, що покращує здоров’я людей і, відповідно, дозволяє економити витрати на охорону здоров’я. Також світловий потік легко регулюється не лише за величиною, але й за напрямком. Характерний тривалий термін експлуатації, автономність (немає необхідності стежити за рівнем заряду батареї) та практичність (немає певного місця розташування на ділянці, головне, що б сонце потрапляло на нього). Але найважливіше: світлодіодні лампи абсолютно безпечні.

   Хоча необхідно врахувати ще мінуси освітлення на сонячних батареях. Це те, що вони не заряджаються в похмуру погоду та у холодну погоду акумулятори можуть давати збій.

   Голова ГО «Крило надії» Яна Гончарук, яка є депутатом Луцької районної ради сьомого скликання, ділиться, що вперше реалізовувала такий масштабний проект. Трішки боялася брати на себе відповідальність за реалізацію інноваційного проекту, але все ж погодилася. Важко було зібрати кошти на обов»язковий внесок громади, який становив 5% від вартості проекту. Але вона вміло впоралася з поставленими завданнями. Говорить, що велику підтримку надали члени ГО, що сприяли збору коштів, а також були залучені фінансові ресурси приватних підприємців.

    З метою подальшого обслуговування та експлуатації встановлених ліхтарів після завершення проекту громадська організація використовуватиме механізм ФЕТО, який поповнюватиметься громадськими цільовими внесками та за рахунок якого буде проводитися підтримка функціонування вуличної системи освітлення.

   Впровадження даного проекту дасть можливість на практиці пересвідчитись в дієвості та важливості його для громади.

  Актив ГО братиме участь в обласних, районних семінарах, засіданнях координаційної ради, форумі місцевого розвитку з метою поширення набутого досвіду серед інших громад.

  Набутий досвід використовуватимуть для реалізації подальших планів та завдань, що визначили жителі села на зборах ГО, і які потребують негайного вирішення.

 Гончарук Яна каже, що реалізований проект буде слугувати поштовхом для подальшого розвитку та процвітання Смолигівської громади.

Підготувала Слободюк І.М.



 


 



« повернутися до списку новин


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Rda.org.ua, Rayrada.org.ua, School.org.ua, Osv.org.ua