Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Смолигівська громада» (код ЄДРПОУ: 04332393) був реорганізований і увійшов до складу Торчинської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-69 - Метастудія (Вінниця)
Vlada.ua - розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Смолигівська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Торчинської громади

Ягідництво: крок за кроком

     25 січня в селі Хорохорин, що входить до складу Смолигівської ОТГ, провели конференцію з питань розвитку ягідництва. Сама громада виступила ініціатором і організатором заходу.

     Село Хорохорин унікальне тим, що практично усі жителі села вирощують полуницю та пекінську капусту. Ніхто із хорохоринців не їздить на заробітки, бо навчилися господарювати на власній землі.

     - Пригадую, що наприкінці 90-х село занепадало повністю, - розповів староста Хорохорина Анатолій Мельничук. - Сільськогосподарською діяльністю ніхто не займався, нічого не вирощували, поля не оброблялися, люди не мали роботи. Щоб вижити, селяни почали їздити на заробітки, зокрема на полуничні плантації у сусідню Польщу. Трішки попрацювавши, подивилися на умови в яких польські господарі вирощують полуницю і пекінську капусту і вирішили у своєму рідному селі Хорохорині вирощувати ягоди. Саджанці привезли з Польщі, розмножили серед односельчан і на сьогодні 70% населення уже займається вирощуванням полуниці. А також вирощуємо пекінську капусту. Чому саме ці дві культури?, - запитаєте ви. Бо саме ці вони розділені у сезоні, тобто до серпня селяни займаються полуницею, а серпень-травень – капустою.

     - Буває, що в сезон заготівлі капусти, у село приїжджає до 5 великовантажних машин в день. Сьогодні приїхало дві машини. Ви можете їх бачити поблизу сільського клубу, - зауважив Анатолій Мельничук.

     Сам староста вирощує полуницю на присадибній ділянці площею 15 сотих та показує хороший приклад господарювання односельчанам.

     В першу чергу покупця цікавить зовнішній вигляд продукту, тому хорохорівці почали висаджувати сорт полуниці Мармелада, адже він має привабливий вигляд та не пошкоджується при транспортуванні. Продукцію хорохоринці продають переважно у Києві.

 

                           Анатолій Мельничук

  

 

     Відкриваючи конференцію, голова Смолигівської ОТГ Галина Прус презентувала життя громади. «Я горджусь, що у нашій громаді живуть такі люди, хочу допомогти їм реалізуватися та стати прикладом для інших громад», - зазначила голова ОТГ, розповідаючи про хорохоринців. Нажаль на даний момент невеликі виробники часто залишаються сам на сам зі своїми проблемами. На думку Галини Прус, створення кооперативу – це той вихід, який підніме Хорохорин на вищу ланку.

     Окрім того, на другому поверсі сільського клубу Хорохорина планують створити логістичний центр, де б сільгоспвиробники могли збиратися, обмінюватися досвідом та ін.

     - Ми виділяємо багато коштів на соціальний захист населення. Це не зовсім правильно, - вважає голова громади, - кошти потрібно виділяти на те, щоб навчити людей бізнесу та допомогти його розвинути. Сподіваюся, що державна політика України дещо зміниться щодо даного питання. У всьому цивілізованому світі аграрна галузь є дотаційною, сподіваюся, що ми скоро також прийдемо до цього, - підкреслила Галина Прус.

 

                                     Галина Прус

  

 

     Державна політика України уже націлена на підтримку аграрного сектору, про це повідомив директор департаменту агропромислового розвитку Юрій Горбенко: «Ми живемо в такий період, коли все є: насіння, добрива, засоби захисту, можливості обміну досвідом. Сьогодні на рівні держави стоїть питання допомогти розвитку малих та середніх форм господарювання на селі, в тому числі одноосібників».

 

  

 

  

 

     Волинь в цьому питанні дещо випереджає інші області. В регіоні розроблено Комплексну програму розвитку АПК, яка в основному зосереджена на підтримку невеликих агрогосподарств. Детальніше про це розповіла заступник директора департаменту агропромислового розвитку Людмила Петриканин і була здивована тим, що вперше за весь період реформ сама громада ініціювала та підготувала такий захід.

     В області налічується 150 тис. особистих селянських господарств. Вони є основними виробниками сільськогосподарської продукції. Зокрема, 92% плодів і ягід, вирощують на Волині саме у господарствах одноосібників. Проте, щодня такі господарі зустрічаються з такими проблемами, як ручна праця, дрібнотоварне виробництво, відсутність заготівельно-збутових організацій та логістичних потужностей, монополія перекупників та переробних підприємств, їх ціновий диктат на аграрному ринку.

     Як зауважила Людмила Петриканин, на сьогодні кооператив - це єдиний механізм згуртування жителів сільських громад навколо вирішення спільних проблем, незважаючи на політичні, релігійні та інші фактори. Основні принципи розвитку сільськогосподарської кооперації на 100% співпадають з основними чинники сталого розвитку сільських громад. Це інструмент вирішення низки проблем: спільного придбання засобів, формування товарних партій для збуту агропродукції, механізації процесів, зберігання, переробки.

 

                            Людмила Петриканин

  

 

     Було деталізовано які ресурси може отримати власник особистого селянського чи фермерського господарства за рахунок обласного і державного бюджетів.

     Комплексна програма розвитку АПК Волині включає в себе всі можливі напрямки підтримки агровиробників, зокрема малих та середніх форм господарювання. Завдяки Програмі можна започаткувати агробізнес, збудувати чи реконструювати господарські приміщення, сховища, цехи чи потужності для переробки, придбати трактор і причіпний інвентар, закупити саджанці та інше.

 

    

 

    

 

    

 

    

 

     Детальніше про переваги кооперації інформувала координатор проекту «Ключ до успіху» Наталія Козак. «Бізнес може бути прибутковим лише при умові що він успішний. Проектом заплановано створити три кооперативи, допомогти їм у реєстрації та обмінятися досвідом із білоруськими колегами», - повідомила координатор проекту.

     Директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк розповів присутнім про можливу підтримку у започаткуванні та розвитку агробізнесу, в тому числі і підтримку у пошуках робочої сили.

 

                                   Наталія Козак                                                                     Роман Романюк

  

 

     Директор Волинської обласної фітосанітарної лабораторії Євгенія Лихач презентувала виробникам хвороби ягідних культур, роз’яснила як їх виявити та як з ними боротися.

     Державні вимоги щодо якості сировини ягідних культур окреслив представник Держпродспоживслужби Георгій Погребський.

 

                                     Євгенія Лихач                                                                   Георгій Погребський

  

 

     Експерт Волинського відокремленого підрозділу установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» Петро Гоцалюк інформував про підтримку малого та середнього бізнесу громади шляхом написання Стратегії розвитку.

 

                               Петро Гоцалюк

  

 

     Досвідом з вирощування ягід на Волині, зокрема органічним виробництвом, поділилися приватний підприємець Віталій Ішмурат та менеджер ТОВ «Агрофрукт ЛТД» Віталій Масон.

     А ще присутнім розповіли про потужності для збуту вирощених ягід. Як повідомив Сергій Новосад під час конференції, в Горохівському районі будується новий завод по переробці ягід.

     Різноманітність та призначення сортів полуниці, малини та інших ягідних культур компанії «Наталка» презентували менеджер Оксана Вакула та маркетолог Ольга Томілович. А також представники компанії «Наталка» організували невелику вікторину із призами для учасників конференції.

 

                              Віталій Ішмурат                                                                           Віталій Масон

  

 

                                    Сергій Новосад                                                     Оксана Вакула та Ольга Томілович

  


 

 



« повернутися до списку новин


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Rda.org.ua, Rayrada.org.ua, School.org.ua, Osv.org.ua